Search

Loading...

Friday, 10 May 2013


Mewajarkan pengagihan makanan kepada yang kurang bernasib baik/memerlukan.

Kita wajar mengagihkan makanan kepada orang yang kurang bernasib baik dan memerlukan.Antara kebaikan yang kita dapat apabila kita mengagihkan makanan kepada yang memerlukan ialah kita dapat mengurangkan penderitaan yang dialami oleh mereka dan kita juga dapat mengeratkan silaturahim.Jika kita tidak mengagihkan makanan kepada yang memerlukan kita akan mendapat kemurkaan daripada Allah S.W.T.

Friday, 3 May 2013



MERANCANG SATU GIZI SEIMBANG
 
SARAPAN PAGI
MAKANAN
KUANTITI
NILAI KALORI(kJ)
Sandwic sardin
2 keping (2x 298)
 596 kJ
Kuih Apam
1 biji
 218 kJ
Susu rendah lemak
1 gelas
 217 kJ
Pisang
1 biji
 252 kJ
Jumlah nilai kalori sarapan pagi:1283kJ
MAKAN TENGAH HARI
MAKANAN
KUANTITI
NILAI KALORI (kJ)
Nasi putih
4 senduk
1260 kJ
Kari ikan kembung
1 ekor
281   kJ
Teh tarik
1 cawan
588   kJ
Nanas
1 potong
252   kJ
Jumlah nilai kalori makan tengah hari:2381kJ
MAKAN MALAM
MAKANAN
KUANTITI
NILAI KALORI
Sup cendawan
1 senduk
210 kJ
Susu rendah lemak
1 gelas
217 kJ
Pisang
1 biji
252 kJ